Povinné údaje na potravinách – Novinky

0
1101

Pokud se zabýváte prodejem potravin, ukousli jste si hodně velké sousto. Dodržování všech podmínek, co na vás všechny instituce navalili je velmi náročné. I pro vás jme tu my, tým Svět etiket. Přinášíme vám novinky v označování potravin na etiketách, které jsou v roce 2016 platné.

Povinné údaje

  • název potraviny
  • seznam složek
  • alergeny
  • množství určitých složek nebo skupin složek
  • čisté množství potraviny
  • datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti
  • zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití
  • jméno nebo obchodní název a adresa PPP, pod jehož jménem nebo obchodním názvem je potravina uváděna na trh, a není-li usazen v EU, pak dovozce potraviny trh EU
  • země původu nebo místo provenience (místo původu)
  • návod k použití v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít
  • u nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % objemových skutečný obsah alkoholu v % objemových
  • výživové údaje + další povinně uváděné údaje uvedené v přílohách – jako je: baleno v ochranné atmosféře, se sladidly, ošetřeno ionizujícím zářením, rozmrazeno…

Zákon a nařízení hovoří jasně:

  • Informace o potravině musí být přesné, jasné a spotřebitelům snadno srozumitelné.
  • Povinné informace o potravině nesmí být nijak skryty, zastřeny ani přerušeny jiným textem či vyobrazením.
  • Nepovinné údaje nesmí být uvedeny a zvýrazněny na úkor povinných.
  • Informace o potravinách nesmějí být zavádějící v popise:
  • v povyšování v rámci jedné kategorie
  • v nahrazení běžně přítomných složek
  • vlastností a charakteristiky

potraviny2

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here